Odkąd zaczął się wrzesień i moja starsza córcia poszła do pierwszej klasy mam dużo mniej czasu na pieczenie. Wiedziałam, że będzie więcej zajęć, obowiązków, ale przyznaję, że nie sądziłam, że aż tyle
Czas przedszkolny to nic w porównaniu z tym co się teraz dzieje
Musiałam całkowicie przeorganizować dzień żeby ze wszystkim zdążyć, mieć czas dla młodszej córci oraz każdego dnia odrobinę dla siebie, bo inaczej już dawno bym padła
Wczoraj zatęskniło mi się w końcu za domowym ciachem i zapachem który unosi się w całym mieszkaniu. A żeby nie siedzieć w kuchni zbyt długo wyciągnęłam przepis, który mam od lat.
Nawet nie pamiętam skąd. Ciasto jest pyszne, a do tego bardzo szybkie, więc gorąco polecam
Kruche ciasto z jabłkami
Składniki: (proporcje na okrągłą formę 20 cm)
- 2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 100g margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 opak. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jabłek
- cynamon
- goździki
-
jak ktoś lubi gałka muszkatołowa i imbir (ja akurat ich nie dodaję)
Połącz wszystkie składniki na ciasto i włóż do lodówki na ok. pół godz.
Jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, lub pokrój na małe kawałeczki, włóż do garnka, dodaj przyprawy wg. uznania, trochę wody i na średnim ogniu duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Można posłodzić do smaku, ale przyznaję, że ja tego nie robię
2/3 ciasta zetrzyj do formy na tarce, lub po prostu wyłóż i podpiecz ok. 15-20 min. w temp. 200°C. Wyłóż na to ciepłą masę z jabłek i zetrzyj lub pokrusz jak na kruszonkę resztę ciasta. Ja czasami do tego ciasta, które wykładam na wierzch dodaję kakao. Piecz ok 30 min.
Smacznego!
8 odpowiedzi na „Kruche ciasto z jabłkami”