Mojemu M zachciało się zwykłych, kruchych, maślanych ciasteczek. Dałam Mu do wyboru kilka przepisów, z których jeszcze nie robiłam i wybrał te. Wyszły słodkie, mimo, że dałam mniej cukru niż w przepisie, mocno maślane i bardzo kruche. Jednym słowem pyszne!
Polecam gorąco.
Kruche ciasteczka
Składniki na 50 sztuk (mi wyszło więcej):
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 300 g mąki
- miąższ z 1/2 strąka wanilii lub jedno, małe opakowanie cukru waniliowego
- 150 g drobnego cukru
- 150 g margaryny lub masła
Ponadto:
- mąka do podsypywania
- tłuszcz do wysmarowania blachy lub papier do pieczenia
- 2 żółtka do posmarowania
Żółtka wymieszaj z solą, przykryj i odstaw na godzinę. W ten sposób wzmacnia się naturalny kolor żółtek. (Oczywiście jak nie chcesz lub nie masz czasu tyle czekać, nie rób tego).
Mąkę przesiej, dodaj żółtka, wanilię, cukier i zimny, pokrojony tłuszcz. Wszystkie składniki szybko zagnieć na gładkie ciasto i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (z termoobiegiem 160). Ciasto jeszcze raz zagnieć i cienko rozwałkuj. Wykrój ciasteczka foremkami i posmaruj je żółtkiem. Poczekaj trochę, aż przeschną, ponownie posmaruj żółtkiem i jeszcze na trochę odstaw. Następnie piecz w nagrzanym piekarniku 10-15 minut na jasnożółty kolor.
Smacznego!
8 odpowiedzi na „Kruche ciasteczka”