Archiwum kategorii: Serowe
Pascha
Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Zwykle bardzo słodka, podawana zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. … Czytaj dalej
Oponki z białym serem
“Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” – tak mówi jedno ze staropolskich przysłów Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka to w dalszym życiu nie będzie mu … Czytaj dalej
Domowe Bałwanki
Tym razem nie ciasto czy ciasteczka, ale również na słodko Bałwanki na drugie śniadanie, nie tylko dla moich córeczek Można je oczywiście zrobić ze szczyptą soli zamiast z cukrem, ale my zdecydowanie wolimy słodką ich wersję. Pomysł z Knedelkowa. Smaczne … Czytaj dalej