“Idziemy na jagody, na jagody…” Nie wiem jak Wy, ale ja od dzieciństwa uwielbiałam jagodzianki. A te zrobione samemu są idealne. Dokładnie takie jakie same chcemy by były i przynajmniej są w nich jagody. A nie tak jak czasami bywało w tych kupionych, sam ich kolor
Czas wyciągnąć schowany przepis i do dzieła
Jagodzianki
Składniki:
- 800g mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 21g suchych drożdży (75g świeżych)
- 1i1/3 szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki miękkiego masła
- duża szczypta soli
- 1 jajko do posmarowania bułek
- 350g jagód
- 4 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Drożdże wsyp do miski (świeże rozkrusz) zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na kilka minut, aż drożdże „zaczną pracować”.
Jajka ubij mikserem z cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiej z solą do dużej miski, dodaj zaczyn z drożdży, ubite jajka, miękkie masło i wyrabiaj do uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta. W razie potrzeby dodaj mąki. Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (Dzisiaj kiedy było ponad 30 stopni rosło jakieś 35-40 minut).
W tym czasie przygotuj nadzienie. Jagody dokładnie umyj, osusz i wymieszaj z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
Wyjmij wyrośnięte ciasto z miski, wyrób ponownie i podziel na bułeczki. Ja zrobiłam 26 sztuk. Uformuj kulki, które spłaszcz i do każdej na środek wyłóż 2-3 łyżeczki jagód. Następnie szczelnie sklej bułeczki i odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
Wyrośnięte bułeczki przed włożeniem do piekarnika posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem.
Piecz 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Jakie piękne bułeczki Ci wyszły!!! Ja na razie testuję kupne (dzis trafiłam na naprawdę pełne jagód – rzadkość). Ale jutro chyba nadejdzie czas na zrobienie moich… Narobiłaś mi ochoty…
Tak, tak… wyszły naprawdę dobre. Cieplutkie, wsłasnoręcznie sklejane… rewelacja. A jak dobrze smakowały z wyciskanym sokiem z pomarańczy.
uwielbiam takie jagodzianki
))
uwielbiam jagodzianki
cudne są
Kocham jagodzianki! Twoje wyszły genialne! Zachwyciły mnie