Robiąc porządki znalazłam swój zeszyt z początków szkoły średniej w którym zapisywałam przepisy. Cudnie było wrócić do tamtych wspomnień, nie tylko związanych z kuchnią
Od razu postanowiłam na niedzielę upiec ciasto z jabłkami właśnie z jednego z tamtych przepisów. Niestety nie miałam wystarczającej ilości jabłek i mąki razowej, więc zrobiłam z mniejszej ilości składników oraz z mąki pszennej. Przyznam się jednak bez bicia, że zdecydowanie bardziej smakowało mi poprzednie ciasto z jabłkami, które robiłam
Jabłecznik styryjski
Składniki na ciasto:
- 600 g razowej mąki pszennej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml mleka
Z wymienionych zagnieć ciasto i zostaw w lodówce na godzinę.
Składniki na nadzienie:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 4 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 125 g cukru
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu (uwielbiam jabłka z cynamonem, więc dałam więcej)
Dodatkowo:
- 1 żółtko
Jabłka zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z cukrem, rodzynkami, orzechami, cynamonem oraz sokiem i skórką z cytryny.
Wyjmij ciasto z lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj, wyłóż nim formę do pieczenia i rozłóż na nie nadzienie jabłkowe. Resztę ciasta również rozwałkuj, pokrój w paski. Ułóż z nich na nadzieniu kratkę. Posmaruj żółtkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 35 minut.
Ponadto:
- 200 g konfitury morelowej (niestety nie miałam więc dałam śliwkowe)
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Konfiturę przetrzyj przez sito, podgrzej. Posmaruj nią kratkę z ciasta.
Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i polukruj kratkę z konfiturą, kiedy ciasto przestygnie.
Smacznego!
6 odpowiedzi na „Jabłecznik styryjski”