Przyznaję, że są bardzo pracochłonne, ale jak smakują
A do tego wyglądają jak prawdziwe grzyby czym wzbudzają zachwyt wśród dzieci i znajomych
GRZYBKI
Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki powideł lub marmolady
- 1 łyżka suchego maku
- 1 białko
- polewa czekoladowa
Składniki na krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jaja
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Mąkę i masło wyrób nożem. Dodaj śmietanę, szybko wyrób, włóż do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkuj.
Wykrajanie części grzybków:
Kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio roztopionym masłem. Uformować je tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków.
Spody kapeluszy – wykrój foremką do babeczek, na środku zrób niewielką dziurkę.
Nóżki – można wykorzystać skrawki ciasta. Niewielkie trójkąty posmaruj dżemem i zawiń w ruloniki. Należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza. “Tępy” koniec maczaj w białku, a następnie w maku.
Wykrojone i przygotowane części ułóż na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut).
Krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrami, pozostałą szklankę zmiksuj z jajkami i mąką. Ugotuj z tego bardzo gęsty budyń. Możesz oczywiście zrobić budyń z torebki. Ja tak robiłam, bo nie miałam akurat zbyt wiele czasu
Jeszcze gorącym budyniem napełnij kapelusze grzybków. Zamknij spodami od kapeluszy, a do otworków wsuń nóżki. Kapelusze pokryj polewą czekoladową.
Smacznego!
Przyznaje się, że ostatnio myślałam o nich by je zrobić, są to moje ulubione ciacha. Fakt , że są pracochłonne, ale w smaku … ,,boskie”. Cudownie Ci wyszły, a ja mam teraz na nie smaka, że hej, pozdrawiam
Dzięki
Starałam się
Daj znać kiedy je zrobisz.
Pozdrawiam
Nie no wyglądają cudownie!! Brak słów
Pyszności
Och, jakie piękne!
pieknie wyglądają…
mam chęć zrobić.. ale trochę czasu to zajmuje
Dzięki dziewczyny
Oj tak. Zajmuje i to sporo czasu, ale smak i wygląd wynagradza wszystko więc polecam
Jak tylko macie troszke więcej czasu to zróbcie. W końcu codziennie się ich nie robi
No chyba, że ktoś bardzo chce 
Naprawdę wyglądają jak grzyby
Ukłony za cierpliwość w ich produkcji 
wspaniałe te grzybki_ wyglądają jak prawdziwe
Pamiętam jak jeszcze byłam małym dzieckiem u mnie w rodzinie często ktoś je robił. Pojawiały się nawet na weselach. Fakt faktem czasochłonne ale jaki efekt końcowy no i oczywiście ten smak
I wcale nie są trudne w wykonaniu jakby się zdawało 
normalnie napatrzec sie nie moge, są wspaniale!