Przyznaję, że są bardzo pracochłonne, ale jak smakują
A do tego wyglądają jak prawdziwe grzyby czym wzbudzają zachwyt wśród dzieci i znajomych
GRZYBKI
Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki powideł lub marmolady
- 1 łyżka suchego maku
- 1 białko
- polewa czekoladowa
Składniki na krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jaja
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Mąkę i masło wyrób nożem. Dodaj śmietanę, szybko wyrób, włóż do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkuj.
Wykrajanie części grzybków:
Kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio roztopionym masłem. Uformować je tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków.
Spody kapeluszy – wykrój foremką do babeczek, na środku zrób niewielką dziurkę.
Nóżki – można wykorzystać skrawki ciasta. Niewielkie trójkąty posmaruj dżemem i zawiń w ruloniki. Należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza. “Tępy” koniec maczaj w białku, a następnie w maku.
Wykrojone i przygotowane części ułóż na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut).
Krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrami, pozostałą szklankę zmiksuj z jajkami i mąką. Ugotuj z tego bardzo gęsty budyń. Możesz oczywiście zrobić budyń z torebki. Ja tak robiłam, bo nie miałam akurat zbyt wiele czasu
Jeszcze gorącym budyniem napełnij kapelusze grzybków. Zamknij spodami od kapeluszy, a do otworków wsuń nóżki. Kapelusze pokryj polewą czekoladową.
Smacznego!
10 odpowiedzi na „Grzybki”