Z tego przepisu robiłam faworki wielokrotnie, bo zawsze wychodzą pyszne i kruche, więc polecam. A, że dzisiaj przed ostatnia sobota karnawału, moje córeczki chore leżą w łóżeczkach i nie mogą w pełni korzystać z ferii, to mają chociaż odrobinę radości i słodyczy
Faworki z piwem
Składniki:
- 400 g mąki
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 200 g śmietany
- 90 ml piwa
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
- kawałki surowych ziemniaków
Ze składników zagnieć dość miękkie i gładkie ciasto. Dobrze je “zbić” Kiedy będzie już gotowe odrywaj kawałki ciasta i cieniutko je rozwałkuj podsypując mąką.
Nożem lub radełkiem wykrawaj długie prostokąty, nacinaj wzdłuż i przekładaj jeden koniec przez powstałą dziurkę.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu z kawałkami surowych ziemniaków. Dzięki temu smalec się nie pali. (Pamiętaj tylko o ich częstym wyjmowaniu i wkładaniu nowych) Ciasto podczas smażenia powinno ładnie bąbelkować. Po przełożeniu na talerz posyp obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciekawy pomysł z dodatkiem piwa
Zdrówka życzę dla córeczek!
Zdrówka dla dzieciaków, leżeć przymusowo w wyrku to kara. Ale dostawanie takich smakołyki do łóżka trochę to rekompensuje
własnie slyszałam o faworkach na piwie ale powiem szczerze że jeszcze ich nie robiłam ani nie jadłam takich
eeee tam…. piwa i tak nie czuć
A tak poza tym – rewelacja.
Mniam, to musi być pyszne