Mój mąż robił smalec i zdecydowanie zbyt dużo obrał jabłek, więc żeby się nie zmarnowały nasze córeczki postanowiły zrobić szarlotkę
Akurat następnego dnia był obiad u dziadków, więc na deser jak znalazł. Wyjęłyśmy Ich ulubioną książkę kucharską Cecylki i znaleźliśmy. Łatwe, szybkie i pyszne ciacho. Przyznaję, że starłam jedno jabłko i masło, a tak zrobiły wszystko same. A nie, nie wszystko
Mnie zostało sprzątanie, bo przecież tak bardzo się napracowały
Eksperymentalna szarlotka moich córeczek
Składniki na tortownicę 22 cm:
- kubek mąki pszennej
- kubek kaszy mannej
- kubek cukru (jeśli jabłka są słodkie, można mniej)
- małe opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki twardego masła
- 5 jabłek
- cynamon
Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Starannie wymieszaj wszystkie składniki.
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp cynamon i wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Pokryj jej dno częścią suchych składników. Następnie ułóż warstwę startych jabłek. Czynności te powtarzaj tak długo aż obie miski będą puste. Pamiętaj jednak, aby ostatnią warstwą były suche produkty.
Na końcu równomiernie pokryj całą powierzchnię startym na tarce masłem.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika (z termoobiegiem) do 180 stopni na około 50 minut. Po upieczeniu posyp szarlotkę cukrem pudrem.
Smacznego!
też robiłam kiedyś podobną szarlotkę
była pyszna świetne zdjęcia! 
takie ciasto od dzieci to smakuje wybornie
))
Wspaniałe małe gospodynie
Szarlotka wygląda pysznie!
Wygląda i tak smakuje
Polecam takie pieczenie z dziećmi 