W czwartek, w dniu urodzin Natalki zrobiłam na podwieczorek muffinki. Córcia za tortami nie przepada, je po kawałeczku podczas przyjęcia, a że lubi babeczki, to nawet się nie zastanawiałam co tym razem upiec. Wybrałam te, czarno – białe z kolorowym kremem. Do 10 muffinek włożyłam po jednej świeczce, które zdmuchnęła zaraz po powrocie z angielskiego.
Dwukolorowe muffinki
Składniki na 12 sztuk:
• 150 g miękkiego masła
• 150 g cukru
• 2 jajka
• 150 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki mleka
• 2 łyżki kakao
Do dekoracji:
• 250 g serka mascarpone
• 150 ml śmietany kremówki
• pół opakowania dowolnej galaretki (wybrałam cytrynową)
• barwinki spożywcze
• ewentualnie posypka
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Przygotuj formę do muffinek z papilotkami.
Miękkie masło utrzyj na puch, dodaj cukier i razem ucieraj na gładki krem. Następnie pojedynczo dodawaj jajka i nadal ucieraj.
Na końcu dosyp mąkę, proszek do pieczenia i dolej mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Połowę ciasta przełóż do innej miski, dodaj kakao i dobrze wymieszaj.
Napełnij ciastem foremki. Połową ciastem jasnym i połową ciemnym.
Piecz 15 minut. Następnie ostudź.
Przygotuj krem z mascarpone:
Śmietanę kremówkę ubij, dodaj serek mascarpone i połowę opakowania galaretki. Wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz użyć barwników rozdziel krem do miseczek i zabarw wybranymi kolorami.
Wyłóż na zimne muffinki i gotowe.
Smacznego!
Oj slicznie wygladają, a i pewnie córa była zachwycona
cudowne muffinki
mniam mniam
Oj była, była
Dziękuję 
bardzo fajnie wyglądają
Iza, i tak też smakują
When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
and now each time a comment is added I get three emails with the same
comment. Is there any way you can remove me from that service?
Thanks!
My blog does not offer the option for notification of new comments. So I have no influence on the e-mails received by you. My blog does not send anything. Yours sincerely.