Jedne z lepszych drożdżówek jakie jadłam. Przepis znalazłam u Mysi i od razu zrobiłam. Co prawda z innym nadzieniem, ale rozpływały się w ustach
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 8 łyżek cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- truskawki
- trochę dżemu truskawkowego, ale nie koniecznie
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 70 g mąki pszennej
- 40 g brązowego cukru
W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj 3 łyżki cukru, wymieszaj i zostaw na 15-20 minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, masło rozpuść i jeszcze gorące dodaj do mąki, wymieszaj. Dodaj resztę cukru, sól, wyrośnięty zaczyn, roztrzepane jajka i wyrabiaj mikserem gładkie, elastyczne, nieklejące się do ścian miski ciasto.
Uformuj w kulkę, włóż do wysmarowanej delikatnie roztopionym masłem lub olejem miski i przykryj do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Truskawki umyj i pokrój na 4 części.
Kiedy ciasto urośnie, podziel je na kilka równych części. Każdą uformuj w zgrabną bułeczkę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.
W każdej bułeczce dnem od szklanki zrób wgłębienie do samego dna i nałóż do wgłębienia po łyżeczce dżemu a później truskawki.
Zrób kruszonkę.
Mąkę wymieszaj palcami z cukrem i pokrojonym w kosteczkę zimnym masłem , tak aby powstały grudki ciasta.
Każdą drożdżówkę posyp kruszonką i zostaw do ponownego napuszenia na kilka minut.
Piecz w nagrzanym do 180oC piekarniku przez około 25-30 minut do złotego koloru.
Smacznego!
Mmm…pachnąca, mięciutka drożdżówka do kawy…marzenie
A u Ciebei Mysiowe bułeczki.
Wyglądają pysznie!
mniamm jakie pyszności
a ja w tym roku nie zdążyłam zrobić
Faktycznie, były pyszne
porywam jedną drożdżówkę
wygląda fantastycznie
Super drożdżówki zjadłabym taką
Szkoda tylko że już truskawki się kończą.