Miały być ślimaczki z truskawkami, a wyszła drożdżówka. Chociaż bardziej wąż, zawinięty w tortownicy, a później po prostu krojony
Ale kto by się przejmował tym jak wygląda?
Najważniejsze, że drożdżówka była dobra, idealna na letni podwieczorek
Drożdżówka z truskawkami
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki cukru pudru (ja dodałam zwykłego)
- 1 i 1/2 łyżki suchych drożdży
- 28 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 i 1/4 do 4 i 1/2 szklanki mąki
Składniki na nadzienie:
- 300 g świeżych truskawek
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do posmarowania:
- jajko
Podgrzej mleko, aż będzie cieple. Odlej 2 łyżki, dodaj do niego pół łyżeczki cukru pudru i drożdże. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować. Tak było w przepisie. A, że ja tego dnia byłam ciut niecierpliwa i chciałam by było szybciej, jedynie podgrzałam mleko, dolałam do mąki i wsypałam suche drożdże. Też tak można
Resztę mleka i cukru dodaj do misy miksera, dorzuć drożdże, dodaj miękkie masło, jajka, mąkę i sól. Powoli mieszaj, najlepiej za pomocą haka do chleba, albo wyrabiaj ręcznie aż ciasto się połączy (jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki).
Następnie wyrabiaj ciasto na średniej prędkości przez około 10 minut. Gotowe uformuj w kule, umieść w natłuszczonej misce, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin, aż podwoi swoją objętość.
Tortownicę 24 cm posmaruj tłuszczem, posyp mąką, albo wyłóż papierem do pieczenia.
Truskawki pokrój na kawałki. W małej misce wymieszać je z cukrem i mąką ziemniaczaną (przyznaję, że nie zawsze tak robię. Po prostu kroję truskawki, jeśli nie są za bardzo słodkie dodaję trochę cukru i mieszam).
Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkuj na posypanej delikatnie mąką stolnicy na duży prostokąt. Na całość wyłożyć z miseczki owoce, zwiń wzdłuż szerszego boku w roladę, a następnie za pomocą ostrego noża, przetnij na 13-16 równych części. (Lub… tak jak ja, po prostu zwiniętą roladę włóż do tortownicy ) Umieść kawałki obok siebie w tortownicy, przykryj i pozwól ciastu podrosnąć w ciepłym miejscu przez 30-60 min. Po tym czasie posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i piecz przez około 25 minut, aż wierzch się zarumieni.
Chłodne można posypać cukrem pudrem, chociaż ja tego nie zrobiłam, bo zaczęliśmy jeść kiedy ciasto było jeszcze ciepłe
Smacznego!