Zostało mi trochę masy makowej po zrobieniu makowców (przepis wrzucę najprawdopodobniej dopiero po Świętach, bo jeszcze nie są skończone
) A, że nie lubię jak coś mi się marnuje, postanowiłam zrobić nie planowane rogaliki. Przyznaję się również, że w tym roku z wielu powodów, o których teraz nie miejsce i nie czas pisać, masę miałam gotową. Chociaż równie pyszną jak bym zrobiła sama
Drożdżowe rogaliki z makiem
Składniki na 32 sztuki:
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 130 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut.
Mąkę z solą wsyp do dużej miski, wbij jajko i wlej rozczyn. Wymieszaj do połączenia składników. Wyrób gładkie ciasto mikserem lub ręcznie. Pod koniec wyrabiania cały czas ugniatając dodaj małymi porcjami rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, gładkie i sprężyste.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części.
Każdą część rozwałkuj, a następnie podziel na 8 trójkątów.
Na każdym trójkącie nałóż po 1 łyżce (można trochę więcej) masy makowej i zwiń zaczynając od szerszej strony. Gotowe rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na parę minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piecz ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni, na złoty kolor.
Smacznego!
takie rogaliki to ja lubię Asiu Wesołych świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i calej rodzinki !!!!