Moja starsza córcia w pewien zimowy piątek miała spotkanie “Klubu” jaki utworzyły z przyjaciółkami z klasy
Spotkanie odbyło się u nas i trwało do następnego dnia
A, żeby tak miały przy okazji coś słodkiego do podjadania zrobiłam drożdżówki z serem.
Drożdżowe bułeczki z serem
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 130 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- ok.500 g serka kremowego na nadzienie (tym razem żeby było szybko, bo miałam mnóstwo pracy, użyłam gotowego z wiaderka już z wanilią)
Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut.
Mąkę z solą wsyp do dużej miski, wbij jajko i wlej rozczyn. Wymieszaj do połączenia składników. Wyrób gładkie ciasto mikserem lub ręcznie. Pod koniec wyrabiania cały czas ugniatając dodaj małymi porcjami rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, gładkie i sprężyste.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasta podziel na małe kawałeczki. Każdy uformuj w zgrabną bułeczkę i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.
W każdej bułeczce dnem od szklanki, lub tak jak ja drewnianą kulą do ucierania zrób wgłębienie do samego dna i nałóż do niego sera.
Każdą bułkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut, do złotego koloru.
Smacznego!
uwielbiam takie bułeczki