Kochani, ten przepis wzięłam z blogu moje wypieki. Przyznaję, że nie potrafiłam się opszeć tym drożdżówkom i nie żałuję. Moi goście również
Są przepyszne! Polecam gorąco
Drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (ja akurat nie miałam i dałam zwykłej)
- 12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 50 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 60 g masła
- pół łyżeczki soli
- około 450 g świeżych malin
- cukier perłowy do posypania i cukier puder do
oprószenia
Nadzienie:
- 200 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 60 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
Do posmarowania:
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Suche drożdże wymieszaj z mąką a ze świeżych zrób rozczyn. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Pod koniec dolej rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrób ciasto. Odłóż na około 1,5 godziny przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, aż podwoi objętości.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób. Podziel na 11, 12, 13 równych części. (Mi wyszło 13 sporych bułeczek). Uformuj je w okrągłe bułeczki i odłóż na 30 minut, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub oprószoną mąką. Przykryj ściereczką.
W międzyczasie przygotuj nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
Kiedy bułeczki podrosną, używając szklanki z
niedużym dnem zrób w każdej wgłębienie prawie do samej blachy. Nałóż do niego ok. 1,5 łyżki nadzienia z mascarpone, włóż około 4 maliny. To wszystko zależy
od tego jakiej wielkości są drożdżówki.
Tak przygotowane bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka, posyp
cukrem perłowym (ja posypałam zwykłym, bo tamtego nie miałam) i piecz około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij i jeszcze do ciepłych bułeczek nałóż pozostałe maliny. Można delikatnie oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego!
16 odpowiedzi na „Drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą”