Przepis pochodzi z książki “Mała Paryska Kuchnia. Rachel Khoo” a znalazłam go na tym blogu. Wyszły idealne i nie tylko na śniadanie
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Składniki na ciasto:
- 80 g masła
- 50 ml mleka
- 7 g suchych drożdży
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka śmietany
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
Składniki na nadzienie:
- 150 g gotowej masy kajmakowej
- 3 jabłka
- płatki migdałowe – do posypania
Rozpuść masło w mleku, dodaj drożdże i mieszaj aż się rozpuszczą. Następnie dodaj pozostałe składniki na ciasto. Ma być dobrze wyrobione i luźne.
Odstaw do wyrośnięcia na 1 godz.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę (lub blat ) oprószoną mąką, rozwałkuj na prostokąt (ok.40×30 cm). Posmaruj masą kajmakową, na wierzchu ułóż pokrojone na kawałeczki jabłka i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku.
Pokrój na 6-8 równych części.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej bułeczki. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia.
Można je zrobić na wieczór. Wtedy przykry folią i wstaw na noc do lodówki.
Rano wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową przez ok. 2 godziny.
Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz bułeczki przez 30-40 minut.
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami”