Za zgodą Klaudii pożyczyłam sobie przepis
i w pewną słoneczną sobotę na podwieczorek kiedy mieliśmy gości zrobiłam z córeczkami te pyszności. Jak to mówią moje dziewczynki: “Kolorowe z posypką pączki z dziurką”
Donuty pieczone
Składniki:
- 3 szkl. mąki tortowej
- 30 g świeżych drożdży (7 g suchych)
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 80 g masła
- szklanka mleka
- skórka starta z cytryny
- szczypta soli
Składniki na lukier
- 1 białko
- 1 szkl. cukru pudru
- kilka kropel spożywczego barwnika jeśli masz ochotę zrobić kolorowe
- kolorowa posypka
Masło roztop i odstaw do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Odstaw w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodaj żółtka, pozostałe cukry, skórkę startą z cytryny i sól. Składniki wymieszaj i dodaj przesianą mąkę. Dolej masło i wyrabiaj ciasto przez ok. 5 min, aż będzie lśniące i sprężyste. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 min.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na części i każdą rozwałkuj na ok. 2 cm placek. Wycinaj krążki z dziurkami.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układaj wycięte krążki. Tak samo jak kółeczka, które zostały z środka. Przykryj czystą ściereczką i odstaw jeszcze na 20 min. do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym białkiem i piecz przez ok. 15 min.
Przygotuj lukier, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
Upieczone pączusie maczaj w lukrze, a następnie w kolorowej posypce i układaj na kratce do pieczenia, aby nadmiar lukru swobodnie obciekł.
Smacznego!
6 odpowiedzi na „Donuty pieczone”