Wszyscy uwielbiamy precle. Kiedyś już je nawet robiłam, przepis powinien być na blogu, ale ostatnio piekłam ponownie, z małą różnicą
Polecam!
Domowe precle
Składniki na 12 sztuk:
- 600 g mąki pszenne
- 1 i 1/2 łyżki suchych drożdży
- ok. 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 1 jajko do smarowania
- 3 łyżki sody
- sezam, mak, gruba sól
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól i dolej ok. półtorej szklanki wody.
Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, uformuj je w kulę i odstaw pod przykryciem na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 porcji.
Z każdej uformuj wałek długości ok 50 cm, a z wałka precel.
Piekarnik nagrzej do 250 stopni z termoobiegiem, a blachę do pieczenia wyłóż papierem.
W garnku zagotuj półtora litra wody, dodaj sodę (ja robiłam w szerokim garnku i nalałam wody więcej).
Poczekaj aż zacznie wrzeć i wrzucaj do niej po dwa precle. Gotuj tak ok. 30 sekund. Następnie wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Precle posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Możesz je posypać grubą solą, sezamem lub makiem. Piecz ok. 10 minut.
Smacznego!