Za krówki zabierałam się już od dawna, ale zawsze było coś innego. W końcu kiedy zajrzałam na blog Agatki i zobaczyłam Jej cuda, już nie potrafiłam się oprzeć. Tym bardziej, że zbliżały się urodziny mojej młodszej córci. Wyszły obłędne, kruche tak, jak najbardziej lubię i już wiem, że następnym razem pojawi się u mnie wpis o czekoladowych krówkach
Zapraszam serdecznie.
Domowe krówki
Składniki na ok. 50 sztuk:
- 500 ml mleka skondensowanego
- 250 g cukru
- 95 g masła
Wszystkie składniki rozpuść w garnku z grubym dnem i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa nabierze beżowego koloru i będzie gęsta. Ja to robiłam ok. 25 -30 minut.
Gotową masę przelej do foremki silikonowej lub wyłożonej folią spożywczą. Odstaw do przestygnięcia.
Kiedy masa będzie już chłodna, wstaw formę do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gdy masa zastygnie pokrój ją w sześciany i powstałe cukierki zawiń w papier lub celofan.
Smacznego!
11 odpowiedzi na „Domowe krówki”