Zagapiłam się i nie wrzuciłam przepisu kiedy był sezon na czereśnie. Mam nadzieję, że wybaczycie, a przepis przyda się na następny rok. To jedna z moich ulubionych nalewek na zimne, ciemne wieczory
Oczywiście dla pełnoletnich. Najlepsza jest kiedy postoi kilka lat
Tę akurat robiłam w 2010 roku.
Czereśniówka
Składniki:
- 1 kg czerwonych czereśni*
- 1 l wódki**
- 1/2 kg cukru
Owoce umyj, osusz i ponacinaj. Tak przygotowane zalej wódką i odstaw na parapet na 2 miesiące.
Ostrożnie, by nie zmącić roztworu zlej nalewkę. Na owoce wsyp cukier, odstaw, aż owoce puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści.
Następnie nalewkę wymieszaj z sokiem, przefiltruj przez gęste płótno i przelej do butelek. Szczelnie zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na kolejne 2 miesiące.
* Owoce na nalewki muszą być bardzo dojrzałe. Fachowcy radzą, by po umyciu je zamrozić, a dopiero potem zalewać alkoholem. Najsmaczniejsze nalewki uzyskuje się z tak zwanych prymitywnych owoców; małych, zebranych ze starych drzew.
** Najlepsze nalewki mają od 17% do 30% alkoholu, chociaż bywają mocniejsze, nawet 50%. Alkohol nadaje im moc, ale również jest środkiem konserwującym, więc najlepiej wybrać te dobrej jakości, neutralne w smaku i z pewnego źródła. Odpowiednia wódka powinna być łagodna, pozbawiona wyraźnego smaku, bezbarwna i bezwonna.
uwielbiam takie domowe nalewki
Nalewka z czereśni!!!
Musi być wyjątkowa.
Zazdroszczę…
Bardzo lubię takie alkohole
Nadal moja ulubiona
A ja myślę Asiu, że to jednak Twoja jeżynówka rządzi!
Przepis na czereśniówkę mimo to “podkradam”
Pozdrawiam.
September 10, 2012 10:30 am by Rai Towergate refused to insure my house only because roof is made of Corrugated Metal.I do not understand why? I found companies advertising corrugated metal roof sheats. I am confused.
Nie wiem jak np na co dzień można chodzi w
dresie.