Kiedy w jeden z weekendów jechaliśmy do mojego Brata na obiad, obiecałam przywieźć coś słodkiego. Między innymi z Natalką zrobiłyśmy te babeczki. Chociaż właściwie tym razem, to Ona je zrobiła, a ja tylko troszkę pomogłam
Czekoladowe muffinki z pomarańczą i bananem
Składniki na 12 sztuk:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 30 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 60 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- szczypta soli
Utrzyj miękkie masło i cukier. Dodaj roztopioną czekoladę.
Wbij jajko, wlej mleko ze szczyptą soli i wymieszaj. Dodaj mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Dorzuciłyśmy jeszcze z Natalką trochę czekolady pokrojonej na małe kawałeczki
Obierz banana i pokrój na plasterki lub ćwiartki. Obierz pomarańczę i pokrój w kostkę. Delikatnie wmieszaj owoce do ciasta.
Przygotuj formę na muffinki i napełnij ciastem.
Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij i zostaw do przestygnięcia. Możesz posypać cukrem pudrem
Smacznego!
Dawno nie jadłam muffinków, ale w tym tygodniu zrobię sobie babeczki marchewkowe. Oczywiście wszystko co z bananem dla mnie jest pyszne
porywam jedną bo wygląda tak obłędnie, że nie mogę się oprzeć
mniam
Marta, porywaj, porywaj, nawet nie jedną
Agnieszka, i jak? Marchewkowe zrobione?