Pewnego popołudnia kiedy starsza córcia odrabiała lekcje, a moja pomoc chwilowo nie była potrzebna zachciało mi się czegoś szybkiego i słodkiego na podwieczorek. A, że szybkiego, padło na muffinki. Tylko tym razem z czym?
W szafce znalazłam słoik z kremem kakaowo, mleczno, orzechowym typu Nutella. I jak się można domyśleć ku radości dzieci, ale nie tylko
muffinki powstały właśnie z tym kremem. Mocno czekoladowe, bo również z kakao, z rozpływającym się w ustach kremem. Dodatkowo jeszcze w środku z małą niespodzianką, którą dodałam w ostatniej chwili
Czekoladowe muffinki z nutellą i orzechami
Składniki na 12 szt.:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 kostki masła (rozpuszczone i ostudzone)
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- słoik kremu kakaowo, mleczno, orzechowego typu nutella (ja akurat miałam innej firmy)
- kilka orzechów laskowych
W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj aż się połączą.
Nakładaj do foremek wyłożonych papilotkami po łyżce ciasta, na to łyżkę kremu, orzechy (jeśli tylko chcesz, bo można bez nich) i ponownie łyżkę ciasta.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego!
Mmmm…radość dla całej rodziny
ja ostatnio robiłam, rolade z nutellą i troche jak dla mnie za słodka była.; chociaż słodkie uwielbiam ale taka muffinkę chętnie bym sobie zjadła
Rolady nie jadłam, ale muffinki wszystkim bardzo posmakowały