Dzisiaj też coś w tematyce dziecięcej
Proponuję pyszne jeżyki czekoladowe, które nie tylko ładnie wyglądają, ale również dobrze smakują
CZEKOLADOWE JEŻYKI
Składniki:
- 125 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 jajka
- Szczypta soli
- 75 g zmielonych orzechów laskowych
- 330 g gorzkiej czekolady
- 75 g mąki (ja dałam dużo więcej)
- 50 g maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka rodzynek
- 50 g obranych migdałów pokrojonych w słupki (ja akurat takich nie miałam i musiałam ciąć)
Masło włóż do salaterki i utrzyj mikserem na lekki krem dodając kolejno cukier, cukier waniliowy, jajka, sól i zmielone orzechy. Pod sam koniec ucierania dodaj 100 g startej na tarce czekolady.
W salaterce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do ucieranego ciasta. Gdyby było zbyt rzadkie dodawaj tyle mąki żeby można było formować ciasto rękoma w kulki.
Uformuj z ciasta jedną lub dwie duże kulki i resztę małych (mi wyszły dwa duże jeże i 14 mniejszych). Z jednej strony uformuj jeżykom główki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 160-180 stopni. Duże jeże piecz dłużej niż mniejsze. W przepisie jest godzina na duże, pół na mniejsze. Zależy jednak jakie jeże zrobicie, więc radzę sprawdzać patyczkiem. Ja piekłam swoje dłużej.
125 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (ja rozpuściłam więcej). Mieszaj w czasie rozpuszczania. Ciepłą czekoladą pokryj upieczone ciastka. Z rodzynek zrób oczy i nosek. Ze słupków kolce.
Smacznego!
Jakie one śliczne i apetyczne … pycha !
Urocze maleństwa
Cudowne te jeżyki są
Chętnie bym się poczęstowała 
Rany jakie piękne!! Jestem pełna podziwu – cudne są