Czekolada… Gorzka, mleczna, biała. Z nutą wanilii, kawy lub lukrecji. Wzbogacana orzechami, likierem lub połączona z owocami… Czy może istnieć coś równie kuszącego, przyjemniejszego i relaksującego? Pewnie tak, ale dla mnie czekolada jest najlepszym sposobem na wszelkiego rodzaju smutki, jak również deserem bez okazji, na co dzień
Czy wiecie, że zgodnie z wiarą Majów była ona “boską strawą”? Łączono ją z metafizyczną rozkoszą, zdolną rozjaśnić i ulepszyć człowieka. A do tego pod względem wartości odżywczych czekolada jest istnym darem niebios. Nie dość, że bogata w białka, to zawiera również liczne składniki mineralne jak wapń, magnez, żelazo, miedź i fosfor, a także witaminy A, B1, B2, C, D i E. Nie wspominając już nawet o przeciwutleniaczach. Liczne badania naukowe nawet potwierdzają jej dobroczynny wpływ na poprawę samopoczucia. Przekąszenie odrobiny czekolady w stanie lekkiego przygnębienia może podziałać jak środek przeciwdepresyjny. Czy można chcieć czegoś więcej?
Mnie i moich córeczek nie trzeba zachęcać do jej jedzenia. W jedną z mroźnych niedziel, po wyprawie na sanki i zjedzeniu gorącego obiadu, na deser zrobiłyśmy te, o to przepyszne, bardzo delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach babeczki. Koniecznie trzeba je kosztować jeszcze ciepłe póki czekolada w środku jest płynna. Chociaż na drugi dzień też są niesamowite Smak boski, ale przekonajcie się sami
Czekoladowe babeczki
Składniki na 12 sztuk (w formie na muffinki):
- 180 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 5 białek
- 2 żółtka
W rondelku rozpuść czekoladę razem z masłem.
W tym czasie w misce ubij białka. Po kilku minutach wsyp cukier i kontunuuj ubijanie, aż otrzymasz sztywną pianę.
Dodaj żółtka do piany z białek, wlej przestudzoną czekoladę z masłem. Delikatnie dodaj mąkę i mieszaj łyżką od dna w górę.
Wlej do foremek, do 3/4 ich wysokości.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8 do 10 minut (nie dłużej).
Podawaj natychmiast, posypane cukrem pudrem i np. z owocami.
Smacznego!
3 odpowiedzi na „Czekoladowe babeczki”