Uwielbiam w sezonie robić ciasta z owocami. Zwłaszcza takie, które robi się bardzo szybko
Zapraszam!
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki na ciasto:
- 1 margaryna
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 400 g truskawek
Utrzyj na puch jajka z cukrami. Rozpuść margarynę i po ostudzeniu dolej do masy jajecznej. Dodawaj stopniowo wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Truskawki umyj, przekrój na pół. Blaszkę o wymiarach (ok. 24 x 36 cm), lub tortownicę (24 cm) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Zrób kruszonkę. Ja robię „na oko” z:
- Masła
- Mąki
- Brązowego cukru
Na blaszkę lub tortownicę wyłóż łyżką ciasto, lekko wyrównaj. Następnie ułóż połówki truskawek, przecięciem do góry (ja daję całe). Posyp taką ilością kruszonki jaką lubisz i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 min. Radzę sprawdzać, bo z doświadczenia wiem, że co piekarnik to różny czas pieczenia.
Smacznego!
9 odpowiedzi na „Ciasto z truskawkami i kruszonką”