Uwielbiam w sezonie robić ciasta z owocami. Zwłaszcza takie, które robi się bardzo szybko
Zapraszam!
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki na ciasto:
- 1 margaryna
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 400 g truskawek
Utrzyj na puch jajka z cukrami. Rozpuść margarynę i po ostudzeniu dolej do masy jajecznej. Dodawaj stopniowo wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Truskawki umyj, przekrój na pół. Blaszkę o wymiarach (ok. 24 x 36 cm), lub tortownicę (24 cm) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Zrób kruszonkę. Ja robię „na oko” z:
- Masła
- Mąki
- Brązowego cukru
Na blaszkę lub tortownicę wyłóż łyżką ciasto, lekko wyrównaj. Następnie ułóż połówki truskawek, przecięciem do góry (ja daję całe). Posyp taką ilością kruszonki jaką lubisz i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 min. Radzę sprawdzać, bo z doświadczenia wiem, że co piekarnik to różny czas pieczenia.
Smacznego!
Mmmm ciasto mojego dzieciństwa – ale musiało w domu pachnieć!
mam ochotę na takie ciast
Mniam
No szkoda, że nie pokrojone, bo bym kawałek chwyciła ;]
oj wciągnęłabym nawet ze dwa kawałki!pysznie wygląda!
własnie zamierzam dodac wpis z tym ciastem
uwielbiam je
judik1119 – oj tak. Pachniało w całym domu
maryjerzak – zapraszam
zjedz_mnie – to, że nie pokrojone w niczym nie przeszkadza
Nie krępuj się i chwytaj ile chcesz 
nathalia8 – bardzo proszę. Możesz nawet trzy
soul_kitchen – smacznego!
cudne ciacho…lubię takie
Uwielbiam takie ciasta
Hello there, I discovered your site by way of Google even
as looking for a similar matter, your web
site came up, it seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, simply was alert to your blog via Google, and found that it is truly informative. I am going to be careful for brussels. I’ll be grateful should you continue this in future.
A lot of folks will be benefited from your writing.
Cheers!