To kolejny przepis, który ściągnęłam od Nigelli
A to ciasto nie dość, że drożdżowe, to jeszcze z owocami. Pycha! Polecam gorąco
Ciasto z jeżynami i jabłkami Nigelli
Ciasto:
- 2 ¼ szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki stołowe cukru
- 7 g (ok. 1 łyżeczka) drożdży
- 2 jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka z ½ cytryny
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki letniego mleka
- ¼ szklanki miękkiego masła
Nastaw piekarnik na 205°C
Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier i drożdże. W innej misce ubij jajka i dodaj je razem z wanilią, skórką z cytryny i cynamonem do mleka. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj, aż uzyskasz średnio miękkie ciasto, jeśli trzeba dodaj więcej mąki. Dodaj miękkie masło ugniataj rękami. Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, to znaczy że jest gotowe.
Zaczyn przykryj szmatką i odstaw, by podwoiło swoją objętość (to powinno zabrać ok. 1h – 1h 15 min). Lub zostaw w chłodnym miejscu na całą noc. Potem rozgnieć i ułóż w formie, może się zdawać, że ciasto się nie rozciągnie, ale wystarczy zostawić je jeszcze na 10 min, zwłaszcza, jeśli rosło przez noc. Kiedy jest już w foremce zostaw je jeszcze na 15-20 min, potem posmaruj wcześniej przygotowaną miksturą z jajka, śmietany i cynamonu.
Górna warstwa:
- 1 jajko ubite z 1 łyżką stołową śmietany i szczyptą cynamonu
- 1 małe lub ½ dużego jabłka
- 1 ⅔ szklanki jeżyn
- ½ cytryny, bez skórki
- ⅓ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki:
6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli) - 2 łyżki stołowe mielonych migdałów
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 2 łyżki stołowe płatków migdałów
Obierz i pokrój jabłko, wrzuć do miski z jeżynami i skórką z cytryny. Odstaw na kilka minut, w tym czasie zrób kruszonkę. Mąkę, mielone migdały i cynamon włóż do jednej miski, pomieszaj i dodaj zimne masło.
Czubkami palców połącz je razem, zostawiając grudki. Dodaj cukier i płatki migdałów.
Wsyp owoce na ciasto w formie (33 cm na 22 cm) i posyp kruszonką. Włóż wszystko do pieca na 15 min, po tym czasie zmniejsz temperaturę do ok. 177 stopni i piecz jeszcze ok. 20 min.
Smacznego!
8 odpowiedzi na „Ciasto z jeżynami i jabłkami Nigelli”