To ciasto zagościło na naszym stole również w niedzielę z okazji małego przyjęcia dla Natalki. O nim będziecie mogli wkrótce poczytać na naszym drugim blogu
W pieczeniu bardzo chciała pomóc Maja. To miała być niespodzianka dla starszej siostry
W końcu tak się wzięła za “robotę”, że to ja pomagałam Jej
Mogę śmiało powiedzieć, że zostało zrobione od początku do końca przez moją 5 latkę. Ja tylko obrałam i pokroiłam jabłka oraz wrzuciłam jajka do miski, które również Ona zmiksowała
Przepis pochodzi z kuchni w kamiennym domu . Nie raz robiłam ciasta z jabłkami, ale nigdy nie dodawałam serka. Dzięki niemu ciasto wyszło lżejsze, bardziej kremowe, po prostu doskonałe. Zastanawiałam się czy wyczuje w nim mascarpone. I tak było. Delikatna jego nuta w połączeniu z jabłkami w bardzo puszystym cieście daje na prawdę wyjątkowy smak. Polecam!
Ciasto z jabłkami i mascarpone
Składniki na tortownicę 28 cm:
- 2 jabłka golden
- 4 jajka
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru
- 250 g mąki
- szczypta soli
- torebeczka wanilii (dałam ok.15 g)
- torebeczka proszku do pieczenia (16g)
Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
Do osobnej miski włóż mascarpone i dodaj trochę ubitych jajek. Wymieszaj, żeby rozrzedzić mascarpone i dalej mieszając delikatnie dodawaj pozostałą masę jajeczną.
Do jednolitej masy dorzuć przesianą mąkę z proszkiem i wanilią. Delikatnie wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę jabłka.
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Przerzuć gotowe ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.
Smacznego!
6 odpowiedzi na „Ciasto z jabłkami i mascarpone”