Dzisiaj proponuję coś jesiennego. Ciasto dosyć mocno korzenne. Pewnie dlatego skojarzyło mi się z Bożym Narodzeniem
Wilgotne, z wyraźnym posmakiem wanilii i owoców. Przepis pochodzi z tej strony.
Ciasto z gruszkami i karmelem waniliowym
Składniki:
- 4 gruszki
- 750 ml wody
- 300 g cukru trzcinowego
- ½ laski wanilii (dałam całą)
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru (u mnie 50 g)
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier. Wanilię rozetnij, końcem noża wyjmij ziarenka i dodaj do garnka razem z wydrążoną laską. Gotuj, często mieszając, aż cukier się roztopi.
Gruszki obierz ze skórki i włóż całe do garnka. Gotuj na średnim ogniu 25 minut, następnie wyjmij łyżką cedzakową i zostaw do ostygnięcia. Płyn który został po gotowaniu postaw na silnym ogniu i gotuj, aż zacznie gęstnieć i lekko się skarmelizuje.
Zimne gruszki przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych. Formę do pieczenia (miałam tortownicę o średnicy 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj jajka, cukier, masło i przyprawę. Całość zmiksuj. Powstanie dość gęsta masa. Kiedy masa będzie gotowa przełóż ją do formy. Na wierzchu ułóż gruszki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 35 minut. Po upieczeniu polej gruszki karmelem i zostaw do ostygnięcia.
Możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
4 odpowiedzi na „Ciasto z gruszkami i karmelem waniliowym”