Przesłodkie i bardzo ładnie wyglądające ciasto wielkanocne z zajączkiem lub barankiem
Trzeba jedynie przygotować ciasto w dwóch kolorach a następnie przy pomocy foremki do ciastek wyciąć z jednej babki kształty zajączka, lub baranka po czym umieścić w drugiej foremce i zalać ciastem.
Ciasto wielkanocne z zajączkiem i barankiem
Składniki na babkę kakaową:
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 250 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Masło zmiksuj z cukrem na średnich obrotach miksera na białą, puszystą masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj szpatułką. Dolej mleko.
Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Wypełnij ciastem, wyrównaj.
Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 40 – 50 minut (sprawdzaj patyczkiem). Wyjmij, przestudź w formie, a następnie na kratce.
Wystudzoną babkę pokrój na kromki. W każdej kromce foremką wytnij kształt zajączka lub baranka (u mnie jedno i drugie).
Następnie przygotuj białe ciasto:
Składniki na babkę waniliową:
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mleka
Masło zmiksuj z cukrem na średnich obrotach miksera na białą, puszystą masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj szpatułką. Dolej mleko.
Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Na dno foremki wyłóż cienką warstwę ciasta, następnie w formie poukładaj zajączki lub baranki ( jak na zdjęciu). Resztę formy wypełnij białym ciastem całkowicie przykrywając zwierzątka.
Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 40 – 50 minut (sprawdzaj patyczkiem. Piekłam dłużej). Wyjmij, przestudź w formie, a następnie na kratce.
Posyp cukrem pudrem, lub jak wolisz polukruj.
Smacznego!
Świetny pomysł