W sobotę robiliśmy grilla z okazji naszej Rocznicy Ślubu
Na deser postanowiłam upiec ciasto rabarbarowe, które jakiś czas temu wypatrzyłam na blogu judik1119. Wyszło rewelacyjne! Tak sie wszyscy do niego “dorwali”, że ledwo udało mi się złapać kawałek
Dzięki wielkie kochana za ten przepis. Buźka!
Gorąco polecam.
Ciasto rabarbarowe
Składniki :
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g margaryny
- 300 g cukru
- 2 jajka
- 240 g śmietany
- 4 szklanki drobnoposiekanego rabarbaru
- cukier waniliowy
Mąkę połącz w misce z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj po kolei jajka i jeszcze chwilę miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.. Do masy dodajemy śmietanę, a następnie mąkę z proszkiem. Kiedy ciasto ma już jednolitą konsystencję wyłącz mikser, dodaj rabarbar i wymieszaj dokładnie łyżką.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz około 90min w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
Po przestudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
7 odpowiedzi na „Ciasto rabarbarowe”