Od jakiegoś czasu, jednym z ulubionych ciast mojej Babci jakie piekę jest ciasto piaskowe. A, że właśnie pod koniec sierpnia się do Niej wybierałam wiedziałam co zrobić. Tym bardziej, że podczas naszego ostatniego spotkania prosiła właśnie o to ciacho. Robi się szybko, jest delikatne i doskonale pasuje do pysznej herbaty lub kawki
Ciasto piaskowe
Składniki:
- 250g masła
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- kilka kropelek zapachu rumowego lub cytrynowego
- 4 jajka
- 125g mąki pszennej
- 125g maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło rozpuść w garnku, wsyp oba cukry. Wymieszaj podgrzewając. Gdy ostygnie przełóż do miski i ucieraj mikserem dodając po jednym jajku. Następnie wsyp szczyptę soli i dodaj zapach.
Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do ucieranego ciasta i miksuj aż stanie się gładkie.
Przygotuj formę keksową. Posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni przez godzinę. Najlepiej sprawdzaj patyczkiem, bo czasami trzeba troszkę dłużej, lub krócej.
Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową. Jak tylko masz ochotę.
Smacznego!
3 odpowiedzi na „Ciasto piaskowe”