To ciasto jest małą wariacją włoskiego przysmaku Torty Caprese – mocno czekoladowego ciasta bez mąki, z migdałami, z wyspy Capri. Jest ono mocno czekoladowe w smaku, ale lżejsze niż brownie, wilgotne w środku, z mięsistym wnętrzem i chrupiącą czekoladową skorupką.
Zresztą co ja będę pisać Przekonajcie się sami
Ciasto mocno czekoladowe z orzechami
Składniki:
- 250 g orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
- 250 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 220 g miałkiego brązowego cukru
- 170 g masła
- 5 białek
- 5 żółtek
- 1 łyżka ciemnego rumu
W malakserze umieść orzechy włoskie i kakao. Zmiksuj jak najdrobniej, uważając, by orzechy nie zamieniły się w pastę orzechową.
W małym garnuszku umieść masło i podgrzać, do roztopienia. Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Do misy malaksera wrzuć żółtka i miałki brązowy cukier. Utrzyj do otrzymania jaśniejszego kremu. Dodaj rum i zmiksuj. Dolej przestudzony sos czekoladowy. Dodaj zmielone orzechy z kakao i miksuj dalej do połączenia składników.
W osobnym naczyniu ubij białka tak, by otrzymać sztywną pianę. Gotowe dodaj do poprzednio zmiksowanych składników w dwóch turach: najpierw odrobinę do rozrzedzenia masy, potem resztę ubitych białek i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i piecz w temperaturze 160 stopni przez około 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyrośnie i lekko popęka.
Wyjmij i wystudź. Nie przejmuj się jak po wystudzeniu środek ciasta lekko się zapadnie.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Możesz je podawać z bitą śmietaną.
Nie ma konieczności przechowywania w lodówce. Najsmaczniejsze kolejnego dnia.
Smacznego!