Dzisiaj zamiast czekolady proponują coś słonecznego. Kiedy kilkanaście dni temu oglądałam program Nigelli, gdzie robiła to ciasto, jeszcze zanim się skończył, mandarynki gotowały sie na mojej kuchni
A, że miałam wszystkie potrzebne składniki, na podwieczorek mieliśmy pyszne ciasto.
CIASTO MANDARYNKOWE NIGELLI
Składniki:
-
4-5 mandarynek lub 3 pomarańcze
-
250 g mielonych migdałów
-
250 g cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
6 jajek
Gotuj mandarynki do miękkości. Kiedy ostygną w całości włóż do miksera i zmiksuj na gładką masę. Wsyp migdały, cukier, proszek, wbij jajka i ponownie zmiksuj.
Przygotuj tortownicę o średnicy 21 cm, wysmaruj brzegi masłem i bułką tartą a dno wyłóż pergaminem. Wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. godzinę. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto powinno odchodzić od brzegów i być mocno wilgotne w środku. Najlepiej pozostawić do wystygnięcia w tortownicy. Może tak stać nawet całą noc, ale u mnie w domu to się nie udaje
Przygotuj tortownicę o średnicy 21 cm, wysmaruj brzegi masłem i bułką tartą a dno wyłóż pergaminem. Wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. godzinę. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto powinno odchodzić od brzegów i być mocno wilgotne w środku. Najlepiej pozostawić do wystygnięcia w tortownicy. Może tak stać nawet całą noc, ale u mnie w domu to się nie udaje

Smacznego!
23 odpowiedzi na „Ciasto mandarynkowe Nigelli”