Spadł śnieg i zrobiło się jakoś świątecznie
Dlatego dla przypomnienia zrobiłam któregoś dnia na szybko to ciasto, pachnące świętami
Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Składniki na tortownicę 21-22 cm:
- 3 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 220 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1 pomarańczy, sparzonej i wyszorowanej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 80 g suszonych, pokrojonych moreli
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 20 ml wyciśniętego soku z 1 pomarańczy
- ok. 20 g suszonych, pokrojonych moreli
Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dolej roztopioną margarynę.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie dodaj do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj, na końcu dodaj startą skórkę z pomarańczy oraz pokrojone suszone morele.
Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piecze około 30 minut w temperaturze 175°C. Gotowe wyjmij i wystudź.
Przygotuj lukier:
Cukier puder i sok z pomarańczy ucieraj razem do momentu powstania lukru. Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp pokrojonymi suszonymi morelami.
Smacznego!
Podoba mi się takie rozgrzewające ciacho!!
Jednym słowem przedłużyłas święta, smacznie zresztą
To ja się poczęstuję kawałkiem tego pysznego, aromatycznego ciasta
Pozdrawiam
Ciasto korzenne kojarzą mi się z zimą. Teraz jest idealny okres na nie.
Bardzo proszę, częstujcie się