Przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami, idealne na zimowe po południa. Jest puszyste, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach. Przepis pochodzi z cudownej kuchni w domu z kamienia. Polecam gorąco
Ciasto kakaowe z gruszkami
Składniki:
- 120 ml mleka
- 60 g masła
- 6 łyżek prawdziwego kakao
- 130 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- laska wanilii, ewentualnie olejek waniliowy
- 1-2 dojrzałe gruszki
Jajka z cukrem i szczyptą soli ubij na puszystą masę.
W garnku podgrzej mleko z masłem i wanilią, tak by masło się rozpuściło, ale mleko nie zagotowało. Mleko powinno być ciepłe.
Przesiej mąkę razem z kakao i proszkiem, po czym dodaj do ubitych jajek. Dalej ubijaj tak, by nie było grudek. Na koniec dolej ciepłe mleko z masłem i ubijaj dalej, by masa była jednolita.
Przelej wszystko do formy wyłożonej papierem dopieczenia i na wierzchu ułóż gruszki pokrojone w pół plasterki.
Ciasto jest bardzo delikatne więc gruszki w czasie pieczenia opadną.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Do suchego patyczka.
Jeśli jest jeszcze surowe w środku a z zewnątrz zbyt się przypieka przykryj je folią aluminiową.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!