Zbliża się Wielkanoc. Wyjątkowy czas, nie tylko duchowo
Dzisiaj proponuję moje ulubione ciasto drożdżowe z rodzynkami a do tego smarowane masłem. Mój Tata tak jadał, więc ja jako dziecko, razem z Nim również
CIASTO DROŻDŻOWE
Rozczyn:
- 100 g drożdży
- 1 i ½ szklanki ciepłego mleka
- ¾ szklanki mąki
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki – ja daję dużo więcej. Nie potrafię powiedzieć ile dokładnie. Ciasto musi odchodzić od ręki podczas wyrabiania. Wtedy wiadomo, że jest takie jak powinno.
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki mleka
- ¾ kostki margaryny
- Aromat – ja lubię rumowy
Drożdże, mąkę, cukier i mleko wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cukier i żółtka utrzyj. Dodaj aromat. Mąkę połącz z drożdżami, mlekiem, rozpuszczoną margaryną i masą z żółtek. W przepisie nie było oleju, ale ja zawsze dodaję i ciasto jest dużo lepsze. Pod koniec zagniatania możesz dodać rodzynki oprószone mąką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 C i piecz godzinkę. Radzę sprawdzać, bo każdy piekarnik grzeje inaczej.
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Ciasto drożdżowe”