Muszę się Wam przyznać do mojej słabości
Są nią desery czekoladowe. Zazwyczaj robię je gdy mam kiepski nastrój, albo tak jak dzisiaj gdy od rana lało i nie zamierzało przestać. Oczywiście w innych wypadkach też znajdę zawsze pretekst by je zrobić
A wracając do dzisiejszego dnia to… Dziewczynki siedząc w domu dostawały wariacji, a my razem z Nimi, bo nawet nie przychodziły do głowy pomysły z super zabawami by przetrwać te kilkanaście godzin do wieczora. W końcu przypomniał mi się jeden z przepisów Nigelli. Pobiegłam do kuchni i wyciągnęłam książkę z Jej przepisami. Po pewnym zamieszaniu w kuchni gdzie razem z córeczkami wyciągałam wszystkie potrzebne składniki i zaczęłyśmy wszystko mieszać w końcu poczułyśmy ten ulubiony przez nas wszystkich zapach, który unosił się w całym mieszkaniu. A ile trzeba mieć samozaparcia by nie wyjeść palcami całego kremu
Na szczęście się udało i nasz niezawodny „czekoladowy polepszacz nastroju” pojawił się w całej okazałości
Gorąco polecamy!
Ciasto czekoladowe krówka
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 250 g cukru
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego
- 175 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 150 ml oleju
- 300 ml zimnej wody
Składniki na polewę:
- 175 g gorzkiej czekolady
- 250 g miękkiego masła
- 275 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotujcie dwie tortownice o średnicy 20 cm (ja miałam 22 cm).
W dużym naczyniu wymieszaj razem: mąkę, cukry, cukier waniliowy (jeśli używasz go zamiast ekstraktu), kakao, sól, proszek i sodę.
W innym naczyniu zmiksuj jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy.
Mikserem dokładnie wymieszaj rozpuszczone masło i olej, a następnie połącz je z wodą.
Dodaj jednocześnie suche składniki i miksuj na wysokich obrotach.
Po dodaniu jajek ucieraj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a następnie rozlej do dwóch przygotowanych tortownic.
Piecz ciasta przez 45 – 50 minut do suchego patyczka. Następnie pozwól im ostygnąć w formie przez 15 minut, po czym wyjmij i ostudź całkowicie.
Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i pozwól trochę jej ostygnąć.
W innej misce utrzyj masło aż stanie się puszyste i dodaj przesiany cukier puder. Kiedy będzie puszyste, lekkie dolej ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy) oraz czekoladę i ucieraj dalej na gładką, błyszczącą masę.
Przełóż placki polewą, a następnie posmaruj je z wierzchu i po bokach.
Smacznego!
13 odpowiedzi na „Ciasto czekoladowe krówka”