Na to ciasto skusiłam się widząc je na blogu Małej Piekarki
Jest szybkie do zrobienia i pyszne. W sam raz do kawki lub pysznej herbaty.
Na spotkanie z przyjaciółkami, ale również na podwieczorek dla Rodzinki. Polecam!
Ciasto czarno białe
Składniki: (tortownica o średnicy 25 cm)
- 250 g miękkiego masła
- 270 g cukru
- 3 jaja
- 330 g mąki tortowej
- 180 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropel dowolnego aromatu
- łyżka kakao
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
Przygotuj formę. Wyłóż papierem dopieczenia lub nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ubij masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mleko
oraz aromat i dobrze wymieszaj. Do mniejszej miseczki odłóż trochę ciasta i wymieszaj je z kakao. Jasne ciasto wylej do tortownicy. Na powierzchni jasnego ciasta kładź kleksy ciemnego ciasta i wymieszaj je niedbale widelcem, tworząc nieregularne wzorki. Ciasto piecz przez około 60 minut. Sprawdzaj patyczkiem, bo każdy piekarnik piecze troszkę inaczej. Po przestudzeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Asiu ciasto w sam raz do herbaty lub kawy…lubię takie ciasta
pozdrawiam serdecznie
Też mi się marzy takie ciasto do popołudniowej herbaty
Alez pyszne ciach
Idealne na podwieczorek
Zapraszam serdecznie
