Ciasto brzoskwiniowe

130913-160412Od początku września mam tyle spraw na głowie, że na pieczenie i szykowanie innych deserów zostają mi tylko weekendy. Niestety… W jeden z nich postanowiłam zrobić ciasto brzoskwiniowe za które zabierałam się już od dawna. A, że puszka brzoskwiń jakoś przetrwała w szafce kilkanaście dni,  to nie miałam już żadnej wymówki Wink

Nowe wpisy tutaj. Zapraszam Smile

 

Ciasto brzoskwiniowe

Składniki na tortownicę 28 cm:

  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru (w przepisie było 250 g, ale dla mnie ciut za dużo)
  • 2 małe torebki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka rumu
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 350 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • rodzynki
  • płatki migdałowe
  • dżem morelowy

 

Miękkie masło utrzyj mikserem na lekki krem. Dodaj 150 g cukru. Ucieraj nadal, wsypując kolejno 1 torebkę cukru waniliowego, szczyptę soli, 1 jajko, połowę porcji skórki cytrynowej, rum i cynamon.

300 g mąki pszennej przesiej do miski i wymieszaj z 50 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej oraz 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.

Porcjami wsypuj mąkę z dodatkami do ucieranego ciasta. Gdy ciasto jest już gładkie przygotuj tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Rozłóż w niej równą warstwę ciasta.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw ciasto na 15 minut.

Połówki brzoskwiń odcedź z zalewy i rozłóż na wierzchu podpieczonego ciasta. Wokół nich rozsyp rodzynki i płatki migdałowe.

Pozostałe 2 jajka ubij mikserem na wysokich obrotach z 2-3 łyżkami wrzątku na gęstą masę. Nie przerywając ubijania, wsyp resztę cukru, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Ubijaj przez kolejne 2 minuty.

Resztę mąki pszennej wymieszaj z resztą mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Stopniowo mieszankę dodawaj do ucieranego ciasta. Miksuj aż ciasto będzie gładkie, następnie zalej nim brzoskwinie i wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 15-20 minut.

Dżem morelowy przetrzyj przez sito i posmaruj nim wierzch upieczonego ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Jeśli nie masz dżemu możesz posypać cukrem pudrem. Też jest dobre Wink Za to z bitą śmietana to już rozpusta, ale jak cudowna i czasami potrzebna Wink

Smacznego!




Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Ciasto brzoskwiniowe

  1. zjedz_mnie pisze:

    Ni o chyba dobrze, że ta puszka domagała się wyjścia z szafki, warto ja było wyciągnąć, jak widać Smile

  2. iza pisze:

    fajne ciasto Wink

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

Emotikonki

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette