Od początku września mam tyle spraw na głowie, że na pieczenie i szykowanie innych deserów zostają mi tylko weekendy. Niestety… W jeden z nich postanowiłam zrobić ciasto brzoskwiniowe za które zabierałam się już od dawna. A, że puszka brzoskwiń jakoś przetrwała w szafce kilkanaście dni, to nie miałam już żadnej wymówki
Nowe wpisy tutaj. Zapraszam
Ciasto brzoskwiniowe
Składniki na tortownicę 28 cm:
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru (w przepisie było 250 g, ale dla mnie ciut za dużo)
- 2 małe torebki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka rumu
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 350 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
- rodzynki
- płatki migdałowe
- dżem morelowy
Miękkie masło utrzyj mikserem na lekki krem. Dodaj 150 g cukru. Ucieraj nadal, wsypując kolejno 1 torebkę cukru waniliowego, szczyptę soli, 1 jajko, połowę porcji skórki cytrynowej, rum i cynamon.
300 g mąki pszennej przesiej do miski i wymieszaj z 50 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej oraz 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
Porcjami wsypuj mąkę z dodatkami do ucieranego ciasta. Gdy ciasto jest już gładkie przygotuj tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Rozłóż w niej równą warstwę ciasta.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw ciasto na 15 minut.
Połówki brzoskwiń odcedź z zalewy i rozłóż na wierzchu podpieczonego ciasta. Wokół nich rozsyp rodzynki i płatki migdałowe.
Pozostałe 2 jajka ubij mikserem na wysokich obrotach z 2-3 łyżkami wrzątku na gęstą masę. Nie przerywając ubijania, wsyp resztę cukru, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Ubijaj przez kolejne 2 minuty.
Resztę mąki pszennej wymieszaj z resztą mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Stopniowo mieszankę dodawaj do ucieranego ciasta. Miksuj aż ciasto będzie gładkie, następnie zalej nim brzoskwinie i wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 15-20 minut.
Dżem morelowy przetrzyj przez sito i posmaruj nim wierzch upieczonego ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Jeśli nie masz dżemu możesz posypać cukrem pudrem. Też jest dobre Za to z bitą śmietana to już rozpusta, ale jak cudowna i czasami potrzebna
Smacznego!
Ni o chyba dobrze, że ta puszka domagała się wyjścia z szafki, warto ja było wyciągnąć, jak widać
fajne ciasto