Dzisiaj Dzień Czekolady. Tym razem jednak u mnie coś zupełnie innego. Przepis na te doskonałe, obłędne w smaku i bardzo delikatne włoskie ciasteczka znalazłam w kamiennym domu . Bardzo za niego jeszcze raz dziękuję Kasi
Posmakowały nam tak bardzo, że weszły już na stałe do naszej kuchni. I nie jadamy ich tylko na śniadanie, ale kiedy tylko najdzie nas ochota Chociaż moja starsza córcia chętnie bierze je ze sobą do szkoły na drugie śniadanie. Do tego muszę wtedy robić z podwójnej porcji, bo zajadają się nimi również Jej koledzy i koleżanki z klasy
Polecam gorąco!
Ciasteczka z serkiem riccotta czyli “biscotti alla ricotta”
Składniki:
- 150 g serka ricotta
- 120 g cukru trzcinowego
- 30 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy, lub kilka ziarenek z laski wanilii
Serek, masło i cukier utrzyj mikserem na jednolitą masę. Dodawaj stopniowo jajko, szczyptę soli i dalej miksuj. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj łyżką.
Jeśli masa wyjdzie zwarta zagnieć rękami, urywaj po kawałeczku i formuj w dłoniach kuleczkę wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa wyjdzie rzadsza, tak jak w moim przypadku – nabieraj ją dwoma łyżeczkami i formuj w kulkę.
Kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczaj.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut aż się zezłocą.
Smacznego!
bardzo fajne ciasteczka