Dzisiaj chciałam Wam polecić kolejny przepis na ciasteczka z książki o Cecylce. Akurat ze starszą córcią spędzałyśmy ubiegły weekend tylko we Dwie i zanim wyjechałyśmy, we trzy postanowiłyśmy upiec coś pysznego i szybkiego. Część ciasteczek zostawiliśmy młodszej córci i Tacie, a resztę zabrałyśmy ze sobą, bo miałyśmy w planach wieczorną piżamę party ze smakołykami, fajnym filmem i pogaduszkami. Polecam nie tylko ciasteczka, ale takie “wypady” od czasu do czasu Mamy z Córką, lub oczywiście z Synkiem
Ciasteczka z dżemem porzeczkowym
Składniki na 13 ciasteczek o średnicy 8 cm:
- 2 kubki mąki
- kostka masła 200 g
- kubek cukru
- cukier waniliowy
- 4 żółtka
- dżem porzeczkowy
Przesiej mąkę i dodaj masło. Posiekaj je nożem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i za pomocą foremki wykrajaj ciasteczka. Potem używając kieliszka zrób dziurkę w połowie przygotowanych ciastek.
Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż je do nagrzanego piekarnika do 200 -220 stopni na ok. 10 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka bez dziurek posmaruj dżemem. Następnie przykryj je tymi z dziurkami. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
5 odpowiedzi na „Ciasteczka z dżemem porzeczkowym”