Zrobiłam je na piknik do przedszkola mojej młodszej córci. Niestety został odwołany z powodu pogody, ale… chwilę później był Festyn Rodzinny w szkole starszej pociechy, więc zabrałam. I tak miałam coś upiec
Ciasteczka nie dość, że wyglądają niesamowicie, to jeszcze tak smakują. A jaką robię furorę
Niektórymi bardziej kojarzyły się z morelami
Przepis wzięłam od Dorotki, za co dziękuję. Na pewno zrobię je jeszcze wielokrotnie.
Ciasteczka brzoskwiniowe, dla niektórych morelowe
Składniki na około 30 – 35 sztuk brzoskwiń:
- 4 jajka
- 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 220 g drobnego cukru do wypieków (dałam 200 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g + 4 łyżki mąki pszennej
W większym naczyniu roztrzep jajka z cukrem i olejem (można widelcem, bo nie ubijamy piany). Dodaj ekstrakt, proszek do pieczenia oraz 4 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na godzinę.
Po tym czasie do ciasta dosyp 500 g mąki i zmiksuj do połączenia składników. Masa będzie bardzo klejąca, ale tak ma być.
Oprószając ręce mąką uformuj z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układaj na blaszce do ciasteczek wyłożonej papierem do pieczenia, w 3 – 4 cm odstępach.
Piecz w temperaturze 180ºC przez 15 – 20 minut lub do bardzo lekkiego zrumienienia. Wyjmij i zostaw aż ostygną. Ostudzone ciasteczka lekko wydrążaj małą łyżeczką, lub nożykiem (mi tak akurat było wygodniej). Okruchy zachowaj.
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka nutelli
- odłożone okruszki z wydrążonych ciastek
Składniki na nadzienie wymieszaj. Ciasteczka wypełnij nutellą i sklej formując brzoskwinie.
Ponadto:
- 1 szklanka mleka
- barwniki spożywcze: czerwony, pomarańczowy, żółty (miałam brzoskwiniowy i żółty)
- drobny cukier do wypieków
Szklankę mleka rozdziel pomiędzy trzy miseczki. Zabarw mleko przy pomocy odrobiny barwnika spożywczego (nadają się barwniki w płynie, proszku lub paście). Każde ciasteczko zanurzaj na moment w mleku, wybierając różne kolory z różnej strony ciastka. Obtaczaj lub obsypuj cukrem i odkładaj na kratkę.
Można przechowywać w zamkniętej puszce, do 7 dni. Ciasteczka miękną następnego dnia.
Smacznego!
Śliczne!
Gdybym tak mogła sięgnąć przez monitor…
Ojej jakie piękne! Wyglądają jak prawdziwe! niesamowicie apetyczne
Wspaniałe Ci wyszły! Nie mogę przestać podziwiać!
cudne!!! też mam je w planie do zrobienia
ale cudeńka
mniam mniam
Dziękuję