Delikatne, bardzo kruche i maślane ciasteczka o wyjątkowych kształtach. Idealne nie tylko na przyjęcia dla dzieci, ale i do popołudniowej kawki lub herbaty z przyjaciółmi
Ciasteczka bezglutenowe ze szprycy
Składniki:
- 3/4 szkl. mąki gryczanej
- 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- ulubiony aromat
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj. W oddzielnej misce zmiksuj masło z cukrem na puszystą, gładką, jasną masę. Dodaj jajko, mleko i aromat, ponownie zmiksuj. Wsyp mieszankę suchych składników do mokrych i zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Przełóż do maszynki lub szprycy i wyciskaj ciasteczka na blachę do pieczenie (niczym jej nie wykładaj i niczym nie smaruj ). Nie zapomnij zachować odstępów!
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 7-10 minut (ciasteczka pieką się bardzo szybko, dlatego najlepiej obserwuj stopień zrumienienia).
Wystudź na blasze przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika, wtedy łatwiej odejdą od blachy.
Smacznego!
fajne ciasteczka
Iza, i bardzo dobre
Fantastycznie wyglądają, fajne kształty. Nawet niespodziewana wizyta przy nich nie straszna, bo kawy jak znalazł