Dzień Mamy zawsze był dla mnie wyjątkowy, a od 8 lat jest dodatkowo pełen wzruszeń. Jest to jedno z najcieplejszych świąt w roku.
Miłość która łączy nas z naszymi Mamami jest najpiękniejszym darem jakim mogła nas obdarzyć natura A wiecie, że w Polsce pierwszy raz obchodzono go w Krakowie dopiero w 1923 roku chociaż święto znane jest od czasów starożytnych? W tym roku postanowiłam zrobić pyszne ciasto, które zobaczyłam w DDTVN. Było ono nie tylko dla mojej Mamy, ale również i dla mnie
Chociaż… przed południem miałam okazję zjeść najlepszą szarlotkę jaką jadłam w życiu
Zostałam
zaproszona do szkoły na “niespodziankowe przyjęcie” jakie zrobiły dzieci z klasy mojej córeczki. Oczywiście ciasto piekły wszystkie z pomocą wychowawczyń dzień wcześniej A tego dnia Mamy zostały poproszone do klasy, która była ślicznie udekorowana. Pokazano mi gdzie mam usiąść, a ciasto nałożyła mi córeczka, podała na talerzyku i tylko obserwowała czy mi smakuje
Później były jeszcze występy, laurki, zdjęcia i festyn
Charlotte truskawkowa
Składniki:
- 1 kg świeżych truskawek
- 500g truskawek mrożonych
- 500g białej czekolady
- 3 op. podłużnych biszkoptów
- 2 torebki herbaty zielonej z miętą
- 500 ml śmietany 36%
- cytryna
- 250g cukru pudru
- wanilia w lasce
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 400 ml wody
- świeża mięta
Mrożone truskawki rozmroź, zmiksuj na puree, wrzuć do rondla i podgrzej. Do gorącego puree dodaj białą czekoladę i wszystko razem mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstanie idealny truskawkowo-czekoladowy ganasz. Na koniec dodaj sok z 1 cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Wstaw do lodówki do chłodzenia. Śmietanę ubij na puch na koniec dodając waniliowe ziarenka ze środka laski i cukier. Herbatę zaparz. Biszkopty suche, nie namaczane w herbacie, ustaw pionowo wzdłuż ścianki tortownicy (28 cm) tworząc rant. Dno tortownicy natomiast wypełnij biszkoptami moczonymi w herbacie. Na biszkopty wyłóż warstwę śmietany waniliowej, następnie wylej połowę ganaszu truskawkowego oraz pokrojone świeże truskawki. Następnie ułóż warstwę nasączonych biszkoptów, ganasz, truskawki i na koniec śmietanę. Udekoruj świeżymi truskawkami. Udekoruj ciasto również listkami świeżej mięty, której ja niestety nie miałam.
Nie miałam również aparatu u Mamy, więc wybaczcie jakość ostatnich zdjęć robionych telefonem
Smacznego!
to musiał byc udany dzień
a takie ciasto od dzieciaczków smakuje najlepiej.
Asiu a Twoje ciasto wygląda mega apetycznie
O RANY!Ale pięny torcik
A twój dzień mamy był naprawdę wspaniały…życzę ci kochana jak najwięcej takich dni

Dziękuję Wam bardzo
Oj takiego przepisu szukałam
Cudny torcik
Czy ta masa truskawkowa nie rozpuszcza biszkoptów? Czy możesz mi tylko powiedzieć jak duża tortownica jest potrzebna? I na jak długo trzeba dać całość do lodówki przed podaniem? Pozdrawiam 
nathaliee, już myślałam, że nie napisałam w jakiej tortownicy, ale nie, jest
28 cm
Ja robiłam na wieczór dzień wcześniej, ale myślę, że jak zrobisz rano, to po obiedzie będzie już dobre. Masa nie rozpuszcza biszkoptów
Te z boku trzymają sie do samego końca i są chrupiące 