Przepis przeleżał u mnie baaardzo długo. Co sobie o nim przypominałam, zamierzałam w końcu zrobić, to zawsze coś mi w tym przeszkadzało. Tym razem żadnej wymówki już nie miałam. A, że w tygodniu przestaliśmy jeść typowe słodycze, to taka chałka była idealna na podwieczorek nie tylko dla dzieci. Wyszła idealna i wszyscy żałowaliśmy, że nie zrobiłam z podwójnej porcji
Zapraszam również tutaj. Moja starsza córcia w weekend miała bardzo wyjątkowy trening, z jeszcze bardziej wyjątkowym człowiekiem
Chałka waniliowa
Składniki:
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 60 g drobnego cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 10 g suchych drożdży (20 g świeżych)
Ponadto:
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki mleka
- kruszonka
Mąkę przesiej, wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrób rozczyn). Wsyp do miski. Wbić jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodaj sól i oba cukry. Wyrabiaj mikserem (lub ręcznie jeśli tak wolisz) ciasto przez kilka minut tak by było gładkie. Nie przejmuj się kiedy będzie się kleić. Tak ma być. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrób na blacie lub stolnicy posypanej niewielką ilością mąki, podziel na 4 równe części. Części zroluj w wałeczki i uformuj z nich warkocz.
Chałkę możesz przełożyć do keksówki tak jak ja, wyłożonej papierem do pieczenia, lub położyć na Przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia w cieple na około godzinę. Przed pieczeniem posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Możesz posypać kruszonką. Ja zrobiłam waniliową
Piecz około 25 – 30 minut w temperaturze 175 stopni. Kiedy będzie gotowa, wyjmij i wystudź na kratce.
Oczywiście my nie wytrzymaliśmy i zjedliśmy jeszcze lekko ciepłą. Każdy z nas tak jak lubi. Z masłem, miodem lub dżemem Oraz szklanką mleka
Smak obłędny. Musicie spróbować.
Smacznego!
4 odpowiedzi na „Chałka waniliowa”