Zupełnie zapomniałam o tej chałce. Już dawno wzięłam przepis od Agatki, od razu ją zrobiłam, popstrykałam zdjęcia i zapomniałam wrzucić na bloga
Chałka przepyszna i nie tylko na śniadanie.
Jak to u nas zazwyczaj bywa nie przetrwała na drugi dzień Jest doskonała, dlatego namawiam Was gorąco do sprawienia sobie takiej przyjemności.
Chałka nadziewana jabłkami w karmelu
Składniki na ciasto:
- 4 g suszonych drożdży (1/2 torebeczki)
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżki soli
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka, lekko roztrzepane + do posmarowania wierzchu
- 50 g masła
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 4 jabłka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka płatków migdałowych
Drożdże wsyp do miski, zalej ciepłym mlekiem z łyżką cukru i wymieszaj. Kiedy się rozpuszczą, dodaj mąkę, resztę cukru i sól. Cały czas mieszając dodawaj
jajka i masło. Dobrze wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, lekko natłuść i odstaw w ciepłe miejsce na ok.2 godziny aż podwoi swoją objętość. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.
Przygotuj nadzienie jabłkowe
Jabłka obierz i pokrój w ok. 1.5 cm kostkę. W rondelku o grubym dnie, na małym ogniu rozpuść cukier, tak żeby powstał karmel. Dorzuć jabłka, sól i wanilię oraz masło. Gotuj, aż jabłka staną się miękkie, a wszystkie składniki połączą się w gładki sos. W 1/4 szklanki zimnej
wody rozpuść skrobię, wlej do jabłek. Doprowadź do wrzenia. Ostudź. (Ja nie miałam skrobi więc zrobiłam bez niej).
Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na podłużny placek.
Na jego środek nałóż jabłka. Zwiń tworząc kształt wałka. Z trzech części nadzianego ciasta zapleć warkocz.
Ułóż w natłuszczonej foremce, przykryj folią spożywczą i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Na wierzch
możesz posypać płatki migdałowe. Piecz ok. 1 godziny w 180 stopniach aż wierzch będzie zarumieniony, a patyczek wbity w ciasto wyjmiesz suchy. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
4 odpowiedzi na „Chałka nadziewana jabłkami w karmelu”