Przepis pochodzi ze strony smakowity chleb. Idealne bułeczki na drugie śniadanie do szkoły, ale i na podwieczorek. Do tego robi się je bardzo szybko, bo nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie
30-40 minut włącznie z pieczeniem i gotowe
Bułeczki gwiazdki i choineczki z żurawiną
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 150 g jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 pomarańczy
- 80 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (my nie daliśmy, bo nie lubimy)
- szczypta soli
Mąkę przesiej do misy, dodaj cukier, sól, suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczy. Zimne masło drobno posiekaj i dorzuć do pozostałych składników.
Wbij jajko, dolej jogurt i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wyrabiaj ciasto do połączenia składników.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Wykrawaj nożem lub foremką bułeczki i kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Bułeczki piecz przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni.
Wystudź na kuchennej kratce.
Smacznego!