Te bułeczki robiłam jeszcze przed wyjazdem na nasze wakacje. I to z podwójnej porcji
Właściwie robiłam je, by zabrać ze sobą na nasz zjazd rodzinny na Kaszubach. A, że akurat dostałam od sąsiadów całą skrzynkę pysznych, rozpływających się w ustach moreli, wybór był prosty
Bułeczki wyszły puszyste i były jeszcze bardzo dobre po dwóch dniach. Polecam!
Bułeczki drożdżowe z morelami
Składniki na ciasto:
- 370 g mąki pszennej (podczas wyrabiania jeszcze dosypywałam)
- 70 g cukru
- 7 g (1 saszetka) suchych drożdży
- szczypta soli
- 100 ml letniego mleka
- 3 jajka
- 150 g miękkiego masła
- odrobina roztrzepanego jajka do posmarowania ciasta
- kilka morelek, wypestkowanych i przekrojonych na pół
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki
- 25 g masła
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu (dałam więcej, bo lubimy)
Dno tortownicy lub innej blachy na ciasto, wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
Mąkę, cukier, drożdże, sól, mleko i jajka mieszaj przez chwilę w misie miksera. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj tak długo aż będzie gładkie. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od ręki, przykryj je ściereczką i odstaw na 1 lub 1 i 1/2 godziny do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na posypany mąką blat, lub stolnicę, lekko rozciągnij, rozwałkuj i podziel na np. 12 równych części. Uformuj placki, a w środek włóż jedną pozbawioną pestki morele (jeśli są duże, włóż połówkę). Zlep dokładnie, uformuj kulki i ułóż łączeniem do dołu, rozkładając równomiernie po całej formie. Odstaw na 1 godzinę lub 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj kruszonkę.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjmij bułeczki z piekarnika i podziel dopiero po ostudzeniu.
Smacznego!
uwielbiam drożdżowe wypieki, a bułeczki pysznie wyglądają
I tak smakują. Polecam