Dzisiaj w końcu zrobiłam bułeczki drożdżowe, które już jakiś czas temu widziałam na blogu Mileny. Zbierałam się do ich zrobienia, ale zawsze coś mi przeszkadzało
I dzisiaj w końcu się udało. Miałam kiepski dzień, więc sobie postanowiłam, że po wyżywam się na cieście drożdżowym
Bułeczki wyszły przepyszne i już wiem, że będę musiała je robić często. Są doskonałe same, z masełkiem, dżemikiem… popijane mlekiem, kakao… Rozpływają się w ustach. Milenko, wielkie dzięki!
Bułeczki drożdżowe z cynamonem
Składniki: (na bułeczki w formie keksówkowej. Mi wyszły dwie)
• 20g drożdży świeżych (paczuszka suszonych)
• 4 łyżki cukru (proponuję mniej, jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich)
• 60g roztopionego masła
• 150ml mleka
• 2 jajka
• 1/2 łyżeczki soli
• łyżeczka ekstraktu waniliowego
• mąka (ok 400-450g, tyle ile zabierze ciasto)
W ciepłym mleku rozpuść drożdże.
Do dużej miski wsyp około 300g mąki, sól, cukier, dodaj jajka, wlej ekstrakt, mleko z drożdżami i masło. Wyrób ciasto ręcznie, podsypując je mąką, aż będzie zwarte i elastyczne. Nie powinno być za twarde, wtedy bułeczki nie będą tak delikatne. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość.
W tym czasie przygotuj posypkę:
• 150g cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
Wymieszaj składniki w miseczce.
Dużą łyżkę masła rozpuść w rondelku. Będzie potrzebne do maczania bułeczek.
Keksówkę wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto dziel na małe bułeczki. Każdą bułeczkę umocz w rozpuszczonym maśle, a następnie w cynamonowej posypce. Układaj je w formie do pieczenia, zachowując odstępy. Tak przygotowane bułeczki nakryj ściereczką i znów odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Piecz w temp 180°C aż nabiorą ładnego koloru ok. 35-40 minut.
Smacznego!
7 odpowiedzi na „Bułeczki drożdżowe z cynamonem”