Kiedy pierwszy raz zobaczyłam jak Nigella go robiła, natychmiast pobiegłam do sklepu po pianki i czekoladę. Od tamtej pory mam je zawsze w swojej spiżarce
Jest przepyszny, cudowny na poprawę nastroju, na otarcie łez, jako deser po obiedzie lub kiedy “wpadną” przyjaciele
Gorąco polecam!
BŁYSKAWICZNY MUS CZEKOLADOWY
- 150 g mini pianek
- 50 g miękkiego masła
- 250 gorzkiej czekolady
- 60 ml wrzątku
- 285 ml śmietanki (do ubicia)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W rondlu zalejcie wrzątkiem pianki, masło i czekoladę.
Na małym ogniu podgrzewajcie aż składniki się rozpuszczą mieszając.
Ubijcie śmietanę z ekstraktem waniliowym aż będzie sztywna a następnie wymieszajcie z czekoladową mieszaniną na jednolity krem.
Rozłóżcie do szklaneczek lub pucharków.
Można go podawać z bitą śmietaną lub bez. Jak kto lubi. Dla moich córeczek oczywiście bita śmietana na wierzchu jest konieczna z kolorową posypką
Smacznego!
Fajny ten mus. Najważniejsze, że bez surowych białek (jak to często z musami bywa
). Takowym białkom nie ufam, więc nigellowy
przepis z pewnością mi się przyda 
super mus, bardzo bym chciała zrobić
Mam tylko pytanko czy te mini pianki to pianki marshmallow owocowe?
Pozdrawiam
Ja też nie lubię robić deserów z surowymi jajkami. Jeśli chodzi o pianki, to tak. Dodałam w tym wypadku owocowe. Co prawda wolę te całe białe, ale ostatnio coś nie mogę ich dostać.
Wyszedł pyszny
Super przepis
judik1119, polecam się. Cieszę się, że smakował
Uwielbiam przepisy Nigelli. Są niezawodne. Tego musu jeszcze nie miałam okazji robić ale na pewno obłędnie smakuje