Pyszne, szybkie bułeczki, które znalazłam również w lawendowym domu. I oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich od razu nie zrobiła z naszymi porzeczkami. I to z moimi ulubionymi – białymi
A na blogu Michała ciąg dalszy relacji z naszych wakacji i dania obiadowe. Zapraszam
Błyskawiczne jogurtowe bułeczki z porzeczkami
Składniki:
- 200 g porzeczek
- 250 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 80 g zimnego masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- dodatkowo cukier do posypania
Piekarnik rozgrzej do 200 st.C. Porzeczki umyj i dokładnie odsącz na sitku. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj drobno pokrojone masło i rozetrzyj palcami z pozostałymi składnikami na kruszonkę. Dodaj jogurt, wymieszaj łyżką, żeby składniki lekko się połączyły, wtedy dodaj porzeczki i delikatnie zagnieć ciasto. Powinno być grudkowate i jakby niedokończone.
Kiedy będzie gotowe uformuj rękami małe bułeczki i nałóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz je delikatnie spłaszczyć. Posyp cukrem (na wierzch dałam kandyzowany brązowy) i wstaw do piekarnika.
Piecz ok. 25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu przełóż na kratkę i zostaw do wystygnięcia.
Smacznego!
ojj takie to ja bardzo lubię
Oj tak! Są pyszne